За проекта FreeSpiritArt

За нас

Проектът „Free Spirit Art цели подобряване на междукултурното сътрудничество чрез сценични и екранни изкуства“ предоставя възможност за разширяване на междукултурното сътрудничество чрез изкуството и културата.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021, Програма PA 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия и национално съфинансиране. Изпълнява се в партньорство между Фондация „Пространства“ Фондация за изкуство и култура – град София с партньор Фондация „Не мигайте пред българското кино“ – гр. София.”

8

Творчески работилници

7

Населени
места

130

Деца, въвлечени в проекта

5

Сценични представления

7

Кино
прожекции

Нашата цел

Основната цел на проект FreeSpiritArt е чрез сценичните и екранни изкуства да се насърчи междукултурното сътрудничество за по-добра интеграция на ромската етническа група и сближаването й с други общности и култури.

Научете повече за...

Нашата целева група

Пряката целева група са представители на различни малцинства / етнически групи с фокус върху роми - уязвими групи деца, ученици и младежи, предимно от отдалечени и труднодостъпни райони в страната, вкл. и такива в неравностойно положение, представители с различен социален статус.

Нашите работилници

Ще бъдат осъществени творчески работилници по сценични и приложни изкуства и кино уъркшоп. В дейностите се включат професионалисти и любители в съответните направления, както и представители на ромската етническа група. Добавена стойност носят и обучените кадри за работа с ромската етническа група.

Нашето местоположение

Дейностите по проекта се реализират на територията на малки населени места (предимно села), в райони с висока концентрация на ромската етническа група (с. Орешене, гр. Ябланица; с. Селановци, с. Склаве, с. Христо Даново, гр. Карлово, град Кричим).

Нашите работилници

Разберете повече за нашите кино работилници и работилници за сценични приложни изкуства.
Работилници

Работилница Сцена

Основната цел е чрез различните изразни средства на сценичните изкуства да се подобрят социалните взаимоотношения, кративността, способността за фокусиране, като се обогати културата на децата …

Прочети повече
Работилници

Работилница Кино

Очаква се младежите да придобият базови умения за изграждане на визуални концепции и създаване на видео материали, като разширят и обогатят културния си хоризонт.

Прочети повече

Какво следва след завършване на творческите инициативи?

Сценични събития и кино турне

След завършване на творческите инициативи по създаване на собствени културни продукти се предвиждат безплатни сценични събития и кино турне - FreeSpiritArtFest.

Обучителен Семинар

Организира се Обучителен Семинар за обмен на културен опит и знания за членовете на екипите, които ще работят по проекта.

Социологическо проучване

Ще бъде извършено и детайлно социологическо проучване с цел измерване на ефективността от проведените инициативи.

Нашият екип

Запознайте се с хората зад проекта FreeSpiritArt

Мануела Саркисян

Мануела Саркисян е родена и израснала във Варна.

Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2008 г. със специалност актьорство за куклен театър. Почти веднага след завършването ѝ започва нейната по-активна артистична дейност в полето на свободния театър и в сферата на неформалното образование за деца и възрастни в областта на сценичните изкуства.

Участва в (съ)авторски представления, създадени на принципа на колаборативното творчество и в уъркшопи в страната и чужбина за куклен, импровизационен и уличен театър, съвременен танц и пърформанс.

Силно вярва в способността на изкуството да изгражда мостове – между различни хора, теми и светове.

Ренета Иванова

Ренета Иванова е съорганизатор и съосновател на "Джобен фестивал"

Oт 10 г. Работи като актриса на свободна практика с интерес към плейбек
театър, сетивен лабиринт, театър с маски. Съосновател на плейбек група
„ЗаЕдно“. Води тематични ателиета за деца. Автор и водеща в ателиета за
деца и възрастни, които се казват “Аз рисувам като …”.
Завършила асистентско ниво по психодрама през 2004 г. и бакалавър
„Актьорско майсторство“ в Нов Български Университет.
Преминала през обучение по Сугестопедия за преподаватели през 2021 г.

Светослав Николов

Светослав Николов завършва театрален департамент на Нов български университет специалност „Актьорско майсторство и режисура за съвременни и алтернативни театрални форми“.

Работи и като режисьор. Освен като режисьор и актьор Светослав Николов навлиза и в почти всички сфери на театралното изкуство:

– „Импулс“ България част от проекта на част от проекта на Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards „Tracing Roads Across“ – работи като сътрудник в организационния екип.
– Сътрудник по рекламата и разгласата на УТ „Театър на голия охлюв“ към НБУ.
изработване на субтитри за чуждестранните спектакли за МТФ „Варненско лято (театрален фестивал)“.
– Осветление и звук за участията на театър „Кредо“ по фестивали в страната и чужбина.

Част е от управителния съвет на Ателие Пластелин

Василия Дребова

Василия Дребова – актриса, с над 8 годишен опит в сферата на документалния театър в Студио за документален театър VOX POPULI.

Василия Дребова е наскоро направила дебюта си като автор, режисьор и хореограф на документалното представление Common People. Активно се занимава и със съвременен танц и пърформанс и театрални проекти в гранични жанрове. Част от екипа на Лятна театрална академия за деца в риск, с. Широка лъка в периода 2010 – 2016г.

Ина Гергинова

Ина Гергинова е хореограф, танцьор, актриса, преподавател.

Вълнува се от интердисциплинарните и експериментални формати. Ина е основател на Танцова компания Музотанц, чийто фокус е социалната ангажираност в изкуството. Основно изразно средство в работата й като хореограф е съвременният танц.

В последните си две авторски представления (“Пласт-тония” и “РазЛичности”) тя развива и интереса си към употребата на танцова драматургия, мащабна сценография и т.нар. кино подходи в театъра.

Ина се занимава още с playback театър и voice over.

През 2022 г. режисира и първия си късометражен танцов филм “Inner Room”.
Ина Гергинова завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност: Танцов театър, през 2013-та година. Оттогава насам работи с множество български и чуждестранни хореографи, участник е в уъркшопи на преподаватели от цял свят, сред които: David Zambrano, Francisco Cordova, Rob Hayden, Marion Sparber, Alan Fuentes-Guerra, Fighting Monkey и др. Участва още в престижни форуми и фестивали, като през 2022-ра година е стипендиант на най-големия международен танцов фестивал ImPulsTanz, в обучителна програма за хореографи – ATLAS.

Създава и планира да развива платформите “Muzotanz: Live” (серии от импровизирани танцови представления с музика на живо) и “M.U.T.E” (лаборатории за експериментално сътворчество между артисти от различни сфери). През 2022-ра Ина създава и интерактивния танцов формат Danceperimental.
Ина се занимава с playback театър от 10 години (като актриса и диригент). Тя е съосновател на Сдружение Storycatchers.

Магистърската й степен “Артистични психо-социални практики и психодрама” обогатява творческата й визия, познанията й за групова динамика и ръководене на процес, и я подтиква да се развива в още едно направление, а именно психо-социалната работа в изкуството, във връзка с което – тя създава и води различни семинари – както за артисти, така и за любители и хора с интерес в областта на театъра и танца.

Ина се вдъхновява и мотивира от убеждението, че изкуството е За хората, то трябва да е достъпно и “говори” за онези неща, за които обикновено се мълчи.

Александър Евтимов-Шаманчето

Александър Евтимов-Шаманчето е музикант, композитор, актьор, playback практик и терапевт.

Учи в магистърската програма „Артистични психосоциални практики и психодрама” в НБУ, България. Има 20 години опит като арт терапевт и 10 години обучение по психодрама.

Александър консултира и ръководи множество екипи и проекти. Работи с учители и супервизира на екипа на Първото демократично училище в София.

Шаманчето е част от групите Попара, Triple A и Strawberry Finns, и е един от двигателите на независимата сцена в София. Автор е на музиката на 11 съвременни танцови и театрални представления. Основател е на BigBanda – независима музикална общност и Soundscapers – компания за музика и звуков дизайн, и съосновател на Танцова компания Muzotanz и Сдружение Storycatchers. Той има 14 години опит в Playback театъра и е бил част от четири playback театрални компании.

Александър вярва, че изкуството е мощен инструмент за социална промяна.

Елена Каменарова

Елена Каменарова - 44г, художник, музикант, дизайнер, инструктор по традиционни танци, управител на Фондация „ЛЕБ И ВИНО“ с мисия за реставрацията на традиционните изкуства от района на Средното Пострумие.

Възпитаник на Национална Художествена Академия, продължава своя творчески път като художник на свободна практика (смесена графична техника, живопис в акрилна и акварелна техника), ръчно рисуван дизайн за коприна, преподавател по класическа рисунка в „Школа по изкуства и естетическо възпитание“ (гр. Сандански), която създава през 2013 съвместно със съпруга си Яне Каменаров, както и в Център за подкрепа за личностно развитие-Сандански.

Свири на тарамбука в традиционна техника, вокали (двугласно пеене) и изработка на традиционни костюми за Формация „Леб и вино“, основана официално през 2005, но с музикално начало на дуета в далечната 2000г. Изчезващата музика от мелнишкия район привлича вниманието на Елена и Яне Каменарови, като в продължение на близо 25 години успяват да издирват добри примери, проучват нематериалното културно наследство и демонстрират практически на специализирани форуми, семинари и конференции. Традиционните танци са неизменна част от творческия път на Елена Каменарова, като през 2008 е създаден Клуб „Леб и вино“, презентиращ изцяло автентични танци само от района на поречието на р. Струма и гр. Мелник в оригинален вид.
Визуалните търсения се основават на класическата естетика, често повод за статии и медийни изяви. В полезрението на артиста влизат местните културно антропологични процеси, изказът им в изкуството, развитието на променливите величини във вкуса и изразността.

Организатор на събития с концептуален характер, третиращи проблематиката на празничната култура и взаимоотношения, визуалното и звуково наследство.

Яне каменаров

Яне каменаров - 45г, свири на автентична тамбура, кемене, двоянка, кавал, стара гайда, сворче, електрическа китара, иконограф и художник, изработва и реставрира стари музикални инструменти.

Светът, в който живеем, е свят, в който ние човеците гледаме и слушаме, свят на нашите възприятия. За мен-свят на музиката и визуалното.

От ранна детска възраст се увличам по тези два феномена, а като ученик се впуснах в любителски занимания и с двете. Музиката ме привлече едновременно в две направления-традиционната музика по предание, а модерната твърда музика като оказваща влияние на младежта за свободомислие и бунтарска будна себеизразност. В първото се събират песни и разкази от миналото, историята на района и предците, традиционните ценности. При второто се пишат авторски текстове и мелодии, създаваха метъл групи и среда за творчество в жанра. Традиционните инструменти са отношението към корените, живот на село и връзка с възрастни хора. След време тези мои интереси рефлектираха по-дълбоко и професионално във Формация „Леб и вино“, която беше създадена съвместно с моята съпруга Елена Каменарова. Професионалното ми развитие там включва изработка на инструменти, участия в страната и на международни форуми, семинари, мастър класове, отличия и признания. Заниманията ми с традиционна източноцърковна музика ми помага да изследвам хармониите и скалите.
Рисуването е паралелният свят от реалността ми, свеж, силен и значим, колкото музиката. След посещения на частни школи по класическа рисунка и изобразително изкуство, прилагам знания и умения, за да достигна до изложби , както и до професионални занимания с иконопис, изработка на живописна украса на иконостаси, задълбочено изследване на старинни техники и технологии на позлатяване и моделиране на формата.

Практическите ми умения преподавам и като асистент в школи, клубове, детски градини, училищна извънкласна и алтернативни дейности-Клуб „Леб и вино“ (танци и традиционна култура), „Школа по изкуства и естетическо възпитание“.

Всичко това, събрано концептуално и общо в едно, е важен елемент от облагородяването на обществото ни. Вярвам в смисъла, че чрез образованието, умението и практикуването на гореизброените класически и самобитни изкуства се подобрява социалната среда към добро общество и живот в бъдеще.

Здравка Кантарева

Здравка Кантарева e сценограф и водещ на ателиета за деца по приложни изкуства, кукли и архитектура.

През годините се реализира професионално в множество независими артистични проекти и развива свой, индивидуален, творчески подход в създаването на кукли, костюми, пространствена и сценична среда. В периода 2008-2010 г. е костюмограф в международната театрална компания “Caravаn Stage Company”. Визуален артист, автор на интерактивни инсталации за изложби и фестивали за съвременно изкуство.

Част от артистичната трупа „Приключения с кораб“ с която реализира кукли и сценография за пътуващи куклени-музикално представления: „Роден под щастлива звезда“, София

Наталия Цекова

Наталия Цекова е ромка, актриса.

Завършила е специалност “Актьорско майсторство“ за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков, а след това магистратура “Публична реч“, отново там. Има няколко моноспектакъла в тандем със Здрава Каменова, последният е “Вкусът на живота“. Снима се активно в кино и телевизионни продукции. Чрез срещи, беседи и изкуство, работи в посока да променя нагласата към ромите.

Маргарита Петрова

Маргарита Петрова e актриса с дългогодишен опит. Завършва професионалното си образование през 2008 в Театрален Департамент на НБУ, София.

Участва в различни театрални и социални проекти.

В периода 2002 – 2015 е в екипа на „Лятна Театрална Академия за деца в риск“ на Фондация „Ден Гри“ където развива своя индивидуален подход в работата с деца и младежи в неравностойно положение.

От 2006 г. е част от екипа на Театър на сетивата „Лабиринт театър“, София. След обучение по сетивен театър при Иуан Бриок, В периода 2008 –2014 година е в трупата на „Илкова театър“ където развива своя професионален опит в кукления театър. В репертоара си има редица авторски проекти от областта на съвременния театър, моноспектакли и множество участия на престижни форуми и фестивали в България и чужбина. Вълнува се от танц и участва в различни работилници по Буто танц, Контакт импровизация, Съвременни танцови форми. Между 2016г до днес работи в различни учебни заведения, като учител по театър. През 2019 година участва в постановка на традиционен театър Но, като преминава 10 дневно обучения в Осака, Японоя. Същата година с композитора и музикант Милена Великова и художника и сценограф Здравка Кантарева започват работа по трилогията „Приключения с кораб“ куклено музикални спектакли с музика на живо и творчески работилници. Инспирирани от творчеството на Туве Янсон, творците работят като Маргарита Петрова актриса, драматуг и автор на песните в спектаклите, Милена Великова композир и изпълнител на музиката, а Здравка Кантарева създава декора, куклите и творческите работилници. През 2021г Маргарита Петрова се сертифицира като треньор в Академия за развитие на интелекта „АМАКидс“ в няколко методики. Продължава да работи с деца и по различни театрални проекти. Развива заедно с колегите си Милена Великова и Здравка Кантарева проекта „Приключения с кораб“, като издават музикални албуми с детските песни, друг проект е 3D книжка с музика.

Ивайло Митев

Ивайло Митев завършва театрален департамент на Нов български университет през 2006 г. със специалността „Сценография“.

По време и след обучението си трупа опит както по специалността, така и в проекти, посветени на работата с деца от уязвими групи, основният от които е “Изкуство за социална промяна”.

През 2010 г. се събира с още двама приятели и колеги и поставят началото на “Работилница ПУНКТ”, в която вдъхват нов живот на старите мебели.

От 2018 г. насам участва активно като технически асистент на куклено-интерактивната миниатюра “Приказна мисия с Чародея”, която обикаля страната и се среща с деца от по-малки и по-големи населени места.

Павел Таграджийски

Павел Таграджийски - един от първите шоколатиери в България, открива своята работилница през 2007г.

Успоредно с това развива своите интереси в сферата на образованието, философията, политологията и др.

От 2020г. изучава Неформално образование в СУ “Св. Климент Охридски” и участва като доброволец и стажант в различни образователни, театрални и арт проекти. Благодарение на тях и образованието си се насочва към творческите подходи в обучението като основа за развитие на личностни, граждански, социални и артистични компетенции както при децата, така и при възрастните.

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа и засилване на двустранните отношения между страните-донори и страните-бенефициенти чрез финансиране на няколко приоритетни сектори, сред които са култура, гражданско общество, добро управление, фундаментални права и свободи.

През периода 2014-2021 г., Министерство на културата е Програмен оператор на средствата на култура чрез Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с общ бюджет от 10 000 000 €. Програмата ще се реализира с участието на Програмен партньор от Страните донори – Съвет по изкуствата – Норвегия.

По Програмата ще се подкрепят проекти, които подобряват условията на представяне на колекции на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на социални, етнически и културни малцинства, и групи. Разширяване на достъпа до култура е също сред целите на програмата, като ще бъдат финансирани проекти, които създават ново културно съдържание чрез организирането на фестивали, представления, пътуващи постановки, изложби, културни маршрути и др.

Вижте повече на www.eeagrants.org / www.norwaygrants.org / https://www.eeagrants.bg/

Iceland Liechtenstein Norway grants

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Фондация ПРОСТРАНСТВА

Фондация ПРОСТРАНСТВА е създадена в началото на 2018 година от група независими артисти, работещи в сферите театър, танц, фотография и кино и визуални изкуства. Регистрирана е като организация в обществена полза в РЮЛНС с ЕИК 205000465. Фондацията се управлява от Съвет на Фондацията, който е върховен управителен орган и Изпълнителен директор. Мисия на Фондацията е утвърждаване на изкуството като важен фактор за позитивно развитие във всички сфери на социалния и културния живот на страната и осъществява дейности в тясно взаимодействие със сферите на образованието, науката и екологията. Организационния екип на Фондацията е с добър опит в управлението на разнородни по своето съдържание и мащаб проекти в областта на съвременните изкуства и прилагането им в образованието.

Фондация НЕ МИГАЙТЕ ПРЕД БЪЛГАРСКОТО КИНО

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.